ЦПЛР ОДК Козлодуй
Център за подкрепа за личностното развитие

ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ПТИЦИТЕ 2021
За пореден път в гр. Козлодуй се проведе „Европейски дни на птиците”- едно от най-големите международни събития, което се организира от 1993г. Инициативата е на BirdLife International, координатор за България е Българско дружество за защита на птиците, а на местно ниво мероприятието се проведе от клуб „Птици, екология и туризъм”, с ръководител Петя Лазарова към ЦПЛР – ОДК-Козлодуй.
На 2 октомври от 10.00 ч. до 12.00 ч. участниците наблюдаваха многообразие от почиващи птици, кацнали на западната пясъчна коса на о-в Козлодуй, разбраха много интересни факти за тях, както и за чудото, наречено "миграция".
В рамките на два часа членовете на клуба преброиха общо 947 индивида от 12 вида птици, сред които защитените малък корморан и къдроглав пеликан. Програмата продължи с традиционна разходка към Ботев парк в търсене на най – интересните пернати обитатели на парка и завърши с викторина и награди.
Европейските дни на птиците се провеждат за 28 –ма поредна година, а основната цел е да се повиши вниманието към едно от най-опасните събития в живота на птиците – тяхната миграция, която е съпроводена от безброй застрашаващи ги фактори.